Gwadelupa - Warto zobaczyć

Ogród Botaniczny, Deshaies
To idealne miejsce dla wielbicieli egzotycznej flory.      Przepięknie wkomponowany w pagórkowaty teren, Ogród Botaniczny Deshaies, znajduje się na zachodnim skrzydle wyspy, Basse-Terre. Początkowo był własnością słynnego francuskiego komika – Coluche`a. Ta rajska kraina zamieszkiwana jest nie tylko przez niezliczone gatunki tropikalnych roślin i drzew, zaskakujących wyglądem kwiatów – jak chociażby kwiat – nietoperz, ale również przez flamingi, papugi i inne ptaki typowe dla Gwadelupy. Cały ogród jest rozplanowany w taki sposób, aby wijące się po nim dróżki zapraszały spacerujących do odkrywania coraz to ciekawszych jego zakątków. Znajdują się tam między innymi staw z wielobarwnymi rybami, woliera dla mniejszych papug, które można dosłownie napoić nektarem ze specjalnego poidełka oraz domki dla większych papug, które niczym gigantyczne kolorowe motyle spoglądają z góry na zwiedzających, a czasami nawet pozują do zdjęć. Dodatkowo gościom ogrodu towarzyszy przyjemny plusk wody dobiegający z wielu mniejszych i większych kaskad schowanych za krętymi alejkami.  pacer po ogrodzie jest doskonałą okazją do dpoczynku i wytchnienia od karaibskiego upału w cienistym otoczeniu tropikalnej roślinności. Jeśli podczas spaceru zwiedzający poczują głód, mogą udać się na smaczny posiłek do panoramicznej restauracji, z której rozciąga się malowniczy widok na morze. Restauracja serwuje dania kuchni morskiej oraz lokalne, kreolskie przysmaki, które doskonale smakują w tak pięknym otoczeniu. Ogród to fantastyczna propozycja na półdniową eskapadę na zachodnią część wyspy, dla podróżników w każdym wieku.

Destylarnia rumu Domaine de Sevrin
W czasie pobytu na Gwadelupie nie można obyć się bez takich atrakcji jak chociażby degustacja rumu czy wizyta na dawnej plantacji kawy i czekolady – współcześnie rodzaj prywatnego muzeum, które znajduje się na miejscu dawnej plantacji cukru. Jeśli bliższe podniebieniu są smaki dwóch ostatnich smakołyków, polecamy odwiedzić La Bonifiere, na lewym skrzydle wyspy - Basse-Terre. Jest to doskonała propozycja półdniowej wyprawy w świat kawy i czekolady, tę druga można nawet własnoręcznie przyrządzić pod koniec wizyty, w tzw. atelier smaku restauracji Ti-Cafe, ta atrakcja częściej zarezerwowana jest dla grup zorganizowanych. Wizyta odbywa się pod opieką przewodnika francusko lub angielskojęzycznego, po uprzednim zarezerwowaniu go. Na początek można prześledzić kolejne etapy produkcji kawy, od jej zbiorów poprzez sposoby i zasady palenia, aż do różnych receptur przyrządzania tego smakowitego napoju, a wszystko to opowiedziane z pasją i ogromnym znawstwem tematu. Można tu obejrzeć dawny młyn do mielenia kawy, oraz różne urządzenia do jej palenia. Następna część wizyty obywa się w ogrodzie, w którym rośnie między innymi: kawa, mango i kakowiec. Tutaj można usłyszeć wiele informacji na temat samej specyfiki uprawy tych roślin. A na deser, można podejrzeć lub samemu spróbować zrobić czekoladę w atelier restauracji, która znajduje się na terenie La Bonifiere.
 
Plantacja Kawy La Bonifiere – St. Claude
W czasie pobytu na Gwadelupie nie można obyć się bez takich atrakcji jak chociażby degustacja rumu czy wizyta na dawnej plantacji kawy i czekolady – współcześnie rodzaj prywatnego muzeum, które znajduje się na miejscu dawnej plantacji cukru. Jeśli bliższe podniebieniu są smaki dwóch ostatnich smakołyków, polecamy odwiedzić La Bonifiere, na lewym skrzydle wyspy - Basse-Terre. Jest to doskonała propozycja półdniowej wyprawy w świat kawy i czekolady, tę druga można nawet własnoręcznie przyrządzić pod koniec wizyty, w tzw. atelier smaku restauracji Ti-Cafe, ta atrakcja częściej zarezerwowana jest dla grup zorganizowanych. Wizyta odbywa się pod opieką przewodnika francusko lub angielskojęzycznego, po uprzednim zarezerwowaniu go. Na początek można prześledzić kolejne etapy produkcji kawy, od jej zbiorów poprzez sposoby i zasady palenia, aż do różnych receptur przyrządzania tego smakowitego napoju, a wszystko to opowiedziane z pasją i ogromnym znawstwem tematu. Można tu obejrzeć dawny młyn do mielenia kawy, oraz różne urządzenia do jej palenia. Następna część wizyty obywa się w ogrodzie, w którym rośnie między innymi: kawa, mango i kakowiec. Tutaj można usłyszeć wiele informacji na temat samej specyfiki uprawy tych roślin. A na deser, można podejrzeć lub samemu spróbować zrobić czekoladę w atelier restauracji, która znajduje się na terenie La Bonifiere. Restauracja serwuje wyśmienite dania kuchni kreolskiej i warto po zakończonej wizycie zatrzymać się w niej na posiłek lub przygotować organizm na sporą dawkę aktywności w Mangofil – parku atrakcji typu acrobranche, który znajduje się na terenie La Bonifiere i z którego rozciąga się malowniczy widok na wulkan La Sufriere

 
Gwadelupa warto zobaczyć