Podróze kulinarne

A good cook is like a sorceress who dispenses happiness.

Elsa Schiaparelli


Wzajemna inspiracja i kroczenie nowymi szlakami to charakteryzuje naszą współpracę z klientami. Staramy się wyjść naprzeciw ich marzeniom, stąd kierunki wypraw dobieramy ze smakiem, starannie planując menu atrakcji, by można było delektować się chwilą, bogatym bukietem możliwości… na deser zostawiamy niespodzianki. Kulinarne ekspedycje zwieńczamy zakupami, by wspomnienia, w bardziej już materialnej formie, na długo gościły w spiżarni i piwnicach…

Stale rozwijamy spektrum propozycji na wyprawy incentive - enoturystyczne, poznajemy nowe winnice i producentów w miejscach, gdzie organizowaliśmy dotychczasowe wyjazdy (do Włoch, Francji, Hiszpanii, Chile, Argentyny, RPA i Australii). Największą naszą fascynacją, którą dzielimy z gośćmi jest sztuka kulinarna. W gronie smakoszy, długie dyskusje o sosie kurkowym, kłótnie o wyższość jamon serrano nad szynką parmeńską, wzruszenia nad świeżym kwiatem muszkatołowym i wspomnienia smaków z różnych stron świata – tworzą merytoryczną otoczkę programu. Co do miejsc podróży - nie ma wątpliwości – ważne jest to, co się tam gotuje. Przedstawiamy Państwu lokalne specjały i kuchnie regionalne (by wspomnieć choćby wyprawy po trufle na Istrię, smakowanie osobiście ważonego parmezanu w Emilia Romania), proponujemy wizyty i zakupy na lokalnych targach (od przypraw na Zanzibarze po marynowanego rekina na Islandii), organizujemy spotkania z restauratorami i kucharzami (także z „kołami gospodyń”), monitorujemy nowe trendy gastronomiczne od kuchni fusion po molekularną wraz z możliwością uczestniczenia w szkołach gotowania i pokazach na specjalne zamówienie. Słowem jednoczymy wszystkich wokół stołu, na szczęście suto zastawionego.

 

Jak wszyscy wielcy podróżżnicy, widziałem więcej niż pamiętam i pamiętam więcej niż widziałem.

 

Benjamin Disraeli