Szlakiem Winnic - 20 dni (self-drive)

QUEENSTOWN - MILFORD SOUND -  MT COOK - CHRISTCHURCH - WAIPARA VALLEY - KAIKOURA - BLANHEIM - WELLINGTON - MARTINBOROUGH - NAPIER - ROTORUA - WYSPA WAIHEKE - AUCKLAND
 

Dzień 1 - Wylot z Polski

Wylot z Polski do Nowej Zelandii z przesiadką w europejskim i azjatyckim porcie.
 

Dzień 2 - Przelot

Kontynuacja przelotu.
 

Dzień 3 - Przylot do Queenstown

Przylot do Queenstown. Powitanie na lotnisku przez naszego reprezentanta. Wręczenie wszelkich dokumentów i transfer do hotelu Scenic Suite (superior room).
 

Dzień 4 - Queenstown – Milford Sound – Queenstown (B,L)

Wycieczka do Milford Sound obejmująca 35-minutowy przelot nad fjordami, Morzem Tasmańskim, Szczytem Mitre i Zatoką Milford oraz rejs. Po wylądowaniu na lotnisku w Milford, przesiadka na łódź i 2,5-godzinny rejs w scenerii spektakularnego Parku Narodowego Fiordland. Powrót samolotem do Queenstown.
 

Dzień 5 - Winnice w okolicach Queenstown (B,L)

Rano czas wolny. Po południu prywatna wycieczka do lokalnych winiarni okolic Otago. W programie degustacja win z 4-5 winnic ( regiony: Gibbston Valley, Queenstown, Bannockburn, Cromwell). Lunch w winnicy Carrick z lampką wina. Spacer po starówce w Cromwell. Przejazd przez malowniczy Wąwóz Kawarau z doświadczonym przewodnikiem specjalizującym się w winach.  Późnym popołudniem powrót do Queenstown.
 

Dzień 6  - Queenstown – Mt Cook (B)

Po  śniadaniu odbiór samochodu z wypożyczalni Thrifty Car Rentals – Toyota Aurion lub podobny, GPS w cenie. Odbiór o godzinie 9.00. Przejazd we własnym zakresie do Mt Cook (ok. 3h45min – 265 km) Mt Cook to najsłynniejszy szczyt Nowej Zelandii. Na jego terenie utworzono Park Narodowy z licznymi  szlakami do pobliskich lodowców. Zakwaterowanie w hotelu Hermitage (mt cook wing room). Czas wolny na zwiedzenie okolic.
 

Dzień 7 - Mt Cook - Christchurch (B)

Po śniadaniu przejazd do Christchurch (4h45 min, 330 km). Po drodze możliwość zatrzymania się  przy jeziorze Tekapo.  Nocleg w hotelu Chateau on the Park (premier room). Pozostała częśc dnia wolna na zwiedzanie okolic.


Dzień 8 - Waipara Valley (B)

Całodniowa, prywatna wycieczka do winnic w Waipara Valley. W programie 4 winnice z regionu North Canterbury: Mark Rattray, Canterbury House, Pegasus Bay oraz Waipara Springs.  Możliwość lunchu w jednej z winnic (płatne dodatkowo).  Po południu powrót do Christchurch.


Dzień 9 - Christchurch – Kaikoura (B)

Przejazd we własnym zakresie do Kaikoura (ok.2h30 min). Po dojeździe zakwaterowanie w hotelu Lemon Tree Lodge (garden room).

 

Dzień 10 - Kaikoura - Blenheim (B)

Po śniadaniu rejs w celu wypatrzenia wielorybów i orek. Następnie transfer do Blenheim (1h50min), miasteczka uważanego za najlepiej usłonecznione w całej Nowej Zelandii (2450 godzin usłonecznienia rocznie). Region słynie z doskonałych win, licznych farm i sadów. Jest to centrum słynnego regionu winiarskiego Marlborough – ponad 100 winiarni. Nocleg w Marlborough Vintners Hotel.
 

Dzień 11 - Blenheim (B)

Czas wolny za zwiedzenie winiarni we własnym zakresie. Doskonałym sposobem jest poruszanie się rowerem, który można wynająć w centrum informacji turystycznej.
 

Dzień 12 - Blenheim – Picton – Martinborough (B)

Po śniadaniu przejazd do Picton. Oddanie samochodu. Prom na Wyspę Północną (10.05 – 13.15 – Wellington). Odbiór samochodu z wypożyczalni. Możliwość zatrzymania się na kilka godzin w Wellington lub od razu przejazd do Martinborough położonego w okolicy Wairarapa Valley. W okolicy znajduję się kilka interesujących winnic. Nocleg w hotelu Peppers Martinborough (garden room)
 

Dzień 13  - Martinborough - Napier (B)

Po śniadaniu przejazd we własnym zakresie do Napier (3h35min). Zakwaterowanie w Fairhall Estate. Czas wolny.


Dzień 14 - Napier (B)

Po południu wycieczka w niewielkich grupkach (max 6 osób) po winnicach zatoki Hawke’s Bay. W trakcie wycieczki czas na lunch w winnicy – płatny dodatkowo.
 

Dzień 15 - Napier – Rotorua (B)

Przejazd do Rotorua - krainy gorących źródeł i zagłębień pełnych bulgoczącego błota, krzemiankowych teras oraz tryskających gejzerów. Po drodze możliwość zatrzymania się w Taupo – w Wai-O-Tapu Thermal Wonderland, gdzie znajduje się najbardziej kolorowa część tego wulkanicznego obszaru. Zakwaterowanie w hotelu Distinction Rotorua (deluxe room).
 

Dzień 16 - Rotorua (B)

Prywatna wycieczka VIP obejmująca wulkaniczny rezerwat Whakarewarewa Thermal Reserve z gorącymi źródłami, bulgoczącymi oczkami błotnymi i gejzerami oraz Centrum Maorytańskie zawierające zbiory sztuki i rzemiosła. Następnie proponujemy przejazd do Rainbow  Springs (we własnym zakresie) oraz Kiwi Encounter, gdzie można podziwiać słynne nieloty.
 

Dzień 17 - Rotorua – Auckland (B)

Przejazd we własnym zakresie do Auckland (3h20min). Nocleg w Scenic Suite Auckland (superior studio apartment)


Dzień 18  - Auckland - Wyspa Waiheke - Auckland (B)

Prywatna wycieczka na Wyspę Waiheke, gdzie znajdują się liczne winnice. Na miejsce dotrą Państwo promem Fullers. Po dotarciu na wyspę powitanie z przewodnikiem i przejazd malowniczą trasę przez wioskę Oneroa. Zwiedzanie winnicu Kennedy Point, Rangihoua Estate oraz gospodarstw produkujących olej roślinny. Degustacja win w winiarni Goldwaters, najstarszej na wyspie. Lunch w restauracji Mudbrick (płatne dodatkowo na miejscu). Powrót do Auckland.

Dzień 19 - Wylot z Auckland (B)

Przejazd na lotnisko w Auckland. Oddanie samochodu. Wylot do Polski  z przesiadką w azjatyckim i europejskim porcie.
 

Dzień 20 - Przylot do Polski

Powyższy program można zrealizować także na bazie prywatnych transferów oraz na dowolnym standardzie zakwaterowania. Można go także dowolnie modyfikować. Odcinki Queenstown - Christchurch oraz Blanheim - Napier można pokonać samolotem (rezygnując z Mt Cook i Martinborough).
 

 

Nowa Zelandia, wycieczka 20dni szlakiem winnic